Преводач

3/05/2015

Windows registry


Windows registry представлява иерархична база данни, която съдържа настройки и опции на операционната система.

База данните на регистрите винаги са в ram паметта и тя събира много информация в малък файл. Регистрите съдържат 2 основни елемента: Keys and Values

В Hkey_local_machine съдържа следните файлове:
  • SAM е един от най-важните ключове, който съдържа инфомация за вашия акаунт и пароли.


Главните подключове се намират в директория C:\Windows\system32\config



Когато всеки потребител се логне на даден компютър в дирекотрия C:\users се създава папка с името на неговия профил. В този профил се намира регистрационния ключ на всеки потребител наречен NTUSER.DAT. Този файл съдържа всички настройки на потребителския профил, като зададен Wallpaper, подредба на папки, файлове и всичко останало.




Повечето от вас знаят или им се е случвало нешо по компютъра им да се повреди и с рестарт да не се оправи. Примерно инталиране на грешен драйвър, програма, вирус дори. В този случай едно бързо решение е да се направи Restore point на системата или казано на български да се върне систамата назад в период в който е работила нормално. Когато изберем това меню то ни показва какви възможности имаме(какви дати) за възстановяване на системата.

Тези възстановяващи точки се намират в System volume information, като тази папка е "скрита" и се разчита само от системата. Дори да се най-големия администратор, който коли и беси, пак няма да имате достъп до тази папка с критични файлове в нея.









И малко видео към темата




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар