Преводач

3/21/2015

Microsoft програми за предпазване от Malware and VIruses/Autoruns for Windows & Process explorer/




Вирусите както знаете най-често се "настаняват" в програми и файлове, които стартират автоматично и променят правата върху даден файл, за да не може да бъде изтрит. Когато хората заразят компютрите си те веднага започват да свалят програми с които да поправят вируса. Това обаче не винаги е подходящ начин. Лично съм виждал на компютър инсталирани 3 антивирусни програми...което е не значи, че сте супер защитени. Toolbar-а е една от най-честите причини чрез които можете да се заразите компютъра си. Така, че ако имате инсталирани на своя браузър е желателно да ги премахнете.

Днес ще ви покажа набързо 2 програмки, които са доста полезни за справянето с нежелани вируси и зловреден софтуер. Не съм ги тествал лично, така че това е на ваша отговорност:)

  1. Autoruns е програма, която показва навсякъде в регистрите, коя програма/файл се е добавил и стартира автоматично. В нея има имплементирана друга програма, която проверява от достоверни сайтове с бази данни вируси./https://www.virustotal.com/bg/                         
 Може да се свали от посочените снимки.



 В тази колона може да се изберат програмите, които не желаете да се проверяват.


 От меню-->File, Scan options избирате отментки като на картинката, за да изпратите данни към сайта за проверка с база данни за вируси. Програмата не изпраща реално въпросния файл, а хеширана стойност към базата данни за сравнение.


В тази колона можете да видите в колко от базите данни е проверена дадената програма и в колко от тях я смятана за рискова. Преглеждате програмите и според ваша преценка, слагате отметка на програмата, която не трябва да стартира. Програми, които не са ви познати и ви иглеждат подозрителни, можете да ги спрете да не стартират автоматично. Ауторънс показва също така и пътя, където се намират файловете от където трябва да бъдат премахнати.


Когато забележите Access denied това може да означава, че вирусът е променил NTFS правата с цел да ни попречи да го изтрием.  


След като изберете всички настройки, рестартирате компютъра и трябва да премахнете(Uninstall) ненужните програми от Programs & Features и да изтриете ръчно всички файлове с посочения път. Търсите exe-та, тъй като те са програми, които се стартират от Windows.
Когато файловете са изтрите, ще видите ред в жълт цвят, който ще индикира това.
Съшо така трябва да изтриете настройките и да върнете началните на вашите браузъри. Може дори да се наложи да изтриете и инсталирате Chrome отново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар