Преводач

Син екран в Windows

Проблеми със син екран


Може би на всеки се е случвало да има проблем с Windows-а си(поне на мен няколко пъти)и да видите този прозорец. Синият екран на смъртта(BSOD- blue screen of death) е много често срещана грешка във всички версии на  Windows. Големи, както и малки хардуерни и софтуерни проблеми могат да са свързани с тази грешка. Понякога може да решите този проблем като просто рестартиране вашия компютър. Въпреки това, появи ли се този екран едва ли ще можете да достигнете вашия рапотен плот(Desktop). Също така може да се появи по всяко време, когато извършвате важна операция или просто работите с компютъра си.
Ето някои неща, които можете да направите когато видите тази грешка:

Някой от тези проблеми са толкова сериозни, че може да се наложи да инсталирате ново копие на Windows.Ако не сте в състояние да достъпите вашите данни може да се окаже, че ги губите, така че трябва да направите всичко възможно да се зареди вашият Desktop. Можете да опитате Last Known Good Configuration или Safe Mode, чрез натискането на бутон F8 преди да се е появил началният екран на Windows. Ако го направите правилно, ще видите екрана на Windows Advanced Options Menu ", където ще видите опции като Safe Mode, Safe Mode с мрежа и последната известна добра конфигурация.
Когато видите въпросния екран трябва внимателно да прочетете съобщението. Обикновено на екрана с грешката съдържа код "STOP ERROR", който се състои от номера и азбуки.
Кодът варира в зависимост от проблемите, които са предизвикали съответната грешка BSOD. Така че, първото нещо, което трябва да направите е да си запишете кода на грешката.
 Ако системата ви се показва на екрана BSOD след неотдавнашното инсталиране на хардуер или софтуер, можете да опитате да деинсталирате софтуера и хардуера, и да видим дали това решава проблема. След деинсталиране на софтуер, който е причинил проблема, можете да извършите сканиране за вируси на вашата система. Можете да се опитате с програма да оправите вашите грешки в регистрите, които са причинени от софтуер. Можете и
 да използвате опцията за възстановяване на системата, за да се върнете към датата, когато вашата система е работила добре.
Следващото нещо, което трябва да направите, е да разберете какво е причинило BSOD от проучване в интернет. Можете да направите това във вашия втори компютър. Всичко, което трябва да направите, е да въведете кода на стоп грешката на Google и да разберете какви решения са на разположение. Един много добър начин да се намери решение за всички видове грешки BSOD е да посетите сайта за поддръжка на Microsoft. Поддръжка на Microsoft ще получите всички възможни решения, които можете да опитате да се отървете на екрана BSOD.

Ако срещнете грешка с този код 0х0000007B(0х000, 0х000..), тази грешка се среща, когато се използват програми за споделяне(sharing), торент програми и не са правили дефрагментиране, почистване и проверка на дисковете си в следствие на което системата се е задръстила и Windows отказва да стартира. Много хора си мислят, че това е хардуерен проблем и трябва да подменят дадена част в своя компютър, но най-често това е знак, че трябва преинсталирате операционната си система. Имате вариант в които да се опитате да поправите системата. За целта зредете вашия инсталационен диск и ще видите това: 
След това натискате Repair your computer и ще видите следния прозорец:
След това този прозорец в който ще се търси инсталация, след като я намери натискате Next, след това ви излизат 5 опции.
След това избирате Command Prompt. В появилия се прозорец можете да напишете следните команди: dir d: което ще ви покаже състоянието на вашия партишън, дали той е главен(там където е инсталиран Windows). Буквата D указва вашия хард диск. При мен е D, при вас може да е различна. Както виждате има директория Windows, Program files, Users и др и това ми е главния диск. Можете да въведете и dir /a d: която дава по-подрибна информация.

Можете да използвате командата dir e: където "e" е моето инсталационно CD

Направете проверка на основният ви диск с Windows с командата chkdsk /r d:

1 коментар:

  1. Ако грешката е до системен драйвър (може и да се разминете с windows repair - ако нямате диск), като проверите всички system драйвъри в CMD напишете: sfc / verifyonly и ако има счупени дрйвъри , изпълните : sfc /scannow

    ОтговорИзтриване