Преводач

10/13/2016

IDE, SATA, SCSI, SAS, SSD - Видове дискове и производителност

EIDE (Enhanced Integrated Drive Electronics)


Устройството, което отговаря в компютъра за връзката с твърдия диск се нарича IDE адаптер. То предоставя електронна схема, която свързва шината на компютъра с един куплунг, който се свързва към този на твърдият диск със специален кабел - реално погледнато то е мост между шината и твърдият диск - обикновено се намира във южният мост на чипсета. Днес обикновено дъната имат по два куплунга за такава връзка - или т.н. два IDE канала, на всеки от които могат да се свържат по два диска. За да работи тази връзка добре и контролерите и адаптерите да се погаждат без да има конфликти са въведени няколко стандарта, които се спазват и до днес. Те се наричат АТА стандарти. Днес една от най-актуалните версии е петата версия - АТА-5, която още е известна като АТА/66, защото има скорости на обмен на данни между компютъра и твърдият диск от 66Mb / секунда, 100АТА - 100 - Mb / секунда, 133 АТА - Mb / секунда.
Кабелът е това, което извършва реално връзката между адаптера и контролера. Днес стандартни са 40-изводни, 80-жилни кабели, за IDE връзка. Те обикновено са лентови (проводниците са един до друг и образуват лента), но има и такива, при които са направени на снопче, за да не пречат на въздушният поток и на охлаждането в кутията. Стандартните кабели обикновено съдържат три куплунга - един за дънната платка и по един за двата твърди диска, които позволява да се свържат. По принцип няма значение как ще ги свързвате, но ако попаднете на такъв кабел с оцветени куплунзи - тогава - синият е за свързване към дънната платка, черният е за главното устройство (master), а сивият - за подчиненото (slave). За да не се позволява обръщане на тези кабели на тях има два ключа - единият е една издатина от едната страна на конектора, която влиза във процеп на игленият конектор на устройството/дъното, а другият - един запушен отвор на конектора, на който съответства липсваща игла от страна на устройството/дъното.

SATA (Serial Advanced Technology Attachment)


SATA или Serial ATA е стандарт за серийна връзка между компютъра и твърдите дискове. SATA се явява пряк наследник на IDE/ATA и затова, за да разберете тази статия е препоръчително да прочетете статията за нея, за да разберете какво точно представляват IDE интерфейсите и как точно свързват те компютрите и твърдите дискове и статията за серийният порт, за да разберете принципите на серийно предаване на информацията. Очаква се SATA напълно да измести старият АТА (IDE) в близките години, което вече се забелязва много. За да се различава от SATA старият IDE интерфейс сега се нарича PATA - Parallel ATA.
SATA/150 :
Първото поколение SATA интерфейс, също познат като SATA/150. Позволява трансфери със скорост от 150MB / секунда, по-бързо от най-бързите IDE интерфейси (133 Мbps).
SATA/300 :
С появата на новите чипсети NVIDIA nForce4 през 2004-та беше въведен нов SATA интерфейс с удвоена честота и трафик на данни - 300Mbps. Това нововъведение въведе и ново име - SATA II. Все пак въпреки това се запази съвместимостта на SATA II със старият SATA/150. Следващото ускоряване на SATA ще бъде през 2007-ма - до 600Mbps.


SCSI (Small computer system interface)


SCSI е набор от стандарти за физическo свързване и прехвърляне на данни между компютри и периферни устройства. SCSI първоначално е бил въведен през 1978 г. и се превърнал в стандарт през 1986 г. Подобно на EIDE, SCSI е проектиран да работи с паралелни кабели.
Наскоро ползването е разширено. От 1986 г., SCSI имали първоначалните трансфери  от скорост 5 MB в секунда. По-новото 2003 изпълнение, Ultra 640 SCSI, известен още като Ultra 5, може да прехвърля данни със скорост от 640 MB. SCSI дисковете осигуряват по-висока производителност в сравнение с SATA дискове, но също така са по-скъпи.

SAS

SAS предлага обратна съвместимост с второ поколение SATA дискове. SAS дискове са надеждни и направени да работят в продължение на 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата (24/7) дата центровете. С до 15000 оборота на минута (RPM), тези дискове са най-бързите традиционни твърди дискове.

SSD (Solid State Drives)

SSD дискове са устройства за съхранение на данни, които използват твърдо състояние памет за съхранение на данни вместо използването на въртящи се дискове с подвицни за четене и запис глави, които се използват в други дискове. SSD дисковете използват микрочипове за съхраняване на данните и не съдържат никакви движещи се части. SSD дискове осигуряват бърз достъп, използват по-малко енергия, и са по-малко податливи на повреда в сравнение с традиционните твърди дискове, затова и са по-скъпи като решение. За SSD дисковете обикновено се използва SATA интерфейс с цел да може да подмените обикновен диск без нужда от модификация,


P-ATA - 100MB/s
S-ATA - 150MB/s
S-ATA II - 300MB/s
S-ATA III - 600MB/sНяма коментари:

Публикуване на коментар