Преводач

3/16/2016

Server and Workstation services

Server service

Всяко устройство което е видимо в мрежата става чрез server service.
Server service е услуга, която когато е включена, въпросното устройство ше бъде видимо в мрежата и когато е изклюечно съответно няма да е. Server service е точно този софтуер.
Можете да го видите в start-services.msc-server
 
 
По този начин администраторите има достъп да управляват компютрите по мрежата като използват скритите шерове чрез изписването на $. Дори и да нямате споделени данни, папки, файлове, когато този сервиз е пуснат, вашия компютър е видим и чрез изписване на пътя до въпросния компютър с наклонена черта C$, ще бъде достъпен вашия C: дял. Има 3 споделени папки, които са достъпни, когато този сервиз е включен и по този начин може да се навреди при желание дори и без да забележите.
 
 
 По този начин може да се достъпи всеки компютър в дадена мрежа с условието, че трябва да сте член на Администраторската група, за да имате тези права.
 
 
 

Workstation service

Този сервиз ви позволява да разглеждате мрежата и съответно да виждате другите устройства и компютри/тези с пуснатите /Server service/. Когато го спрете и се опитате да намерите даден компютър по мрежата ще ви даде грешка и няма да успеете.
Тези два софтуера познати още като SMB (Server massage block) които използват SMB протокол са собственост на Майкрософт и не се използват в Linux, Mac и други операционни системи. Последните са разработили SAMBA сървъри още през 92г което им дава тази възможност. Един вид Linux и други операционни системи да виждат и комуникират с Windows устройства и системи.
 
Повече инфо за Samba - тук
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар