Преводач

3/26/2016

DNS/Queries/Root Hints/Forwarding/Server Caching/DNS Resolvers

Компоненти на DNS

Всички знаете какво представлява DNS и няма да задълбаваме с това сега.
Услугата DNS е логична и йерархична разпределена база данни, която позволява много различни сървъри да държат световна база данни за DNS имена. В Windows Server 2012, DNS е сървърна роля, която гарантира, че клиентските компютри могат да намерят ресурси в домейна, локалната мрежа и Интернет. Той също така улеснява удостоверяването на потребители и компютър в домейна. Компонентите на DNS включват вътрешни DNS сървъри, DNS сървъри в Интернет ии DNS преобразуватели или клиенти.


DNS Servers


А DNS сървъра може да отговори на рекурсивни и итеративни зявки. DNS сървърът също може да държи една или повече зони на даден домейн. DNS сървъри също могат да кешират
заявки да спестят време за общи запитвания. DNS сървърите също се съхраняват сервизните записи в зоните, което дава възможност на клиентите да намерят домейн контролери в AD. 
В домейн-базирани корпоративни мрежи, трябва да осигуряване и защита на тези DNS сървъри и техните записи. Най-добрата практика е да се приложи Active Directory-интегрирани зони, като по този начин се съчетават DNS сървърните роли и АД ролята на вашия
домейн контролер. Това помага да се повиши сигурността и улеснява трансферането на зони.



DNS Servers on the Internet


DNS сървърите в Интернет съдържат информация от обществения зони и информация от главния домейн на сървъра и други общи домейни от първо ниво като .com, .net, и .edu. Други организации, които имат собствени домейн имена, като например правителствени агенции и организации с нестопанска цел, също имат свои собствени DNS сървъри, с които можете да изпратите итеративни запитвания към главните DNS сървъри.

DNS Resolvers


Резолвера е услуга, работещ на клиентския компютър като генерира и изпраща запитвания към DNS сървъра. А DNS резолвера може да бъде всеки компютър който изисква взаимодействие с DNS сървър. DNS сървърите също могат да издават DNS заявки към други DNS сървъри.
Когато DNS сървъра отговаря на искане за дадено име, DNS резолвъра кешира(запазва)информацията в паметта, така че може да получите достъп до него отново, ако е необходимо. Тя се съхранява локално и няма нужда да се изпраща заявка към DNS сървъра
всеки път. Въпреки това, всеки запис се маркира с времето, който е активен(TTL)който автоматично премахва записа от кеша, когато изтече TTL.


Root Hints


Root hints е списък със сървъри в Интернет, които DNS сървъра използва, ако не може да се разреши DNS заявка с помощта на DNS спедитор или своя собствена
кеш. намеци корена са сървърите на най-високо ниво
в йерархията на DNS и може да осигури
необходима информация за DNS сървър за извършване на
повтарящ заявка за следващата най-ниска слой на
DNS пространство от имена.
Root намеци се инсталират автоматично, когато
инсталиране на ролята на DNS. Инсталационната програма
копия кореноплодни съвети от cache.dns файл, който на
DNS файлове за настройка роля включват. Можете да намерите корен


Forwarding

Пренасочването представлява начин по който записите за ресурсите, които не се съдържат в DNS зоната да бъде прехвърлено на друг DNS сървър за резолюция.
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар