Преводач

5/24/2015

Citrix XenApp 6/VDI

Какво представлява Citrix можете да разберете тук и тук!


Тук искам да кажа някой интересни неща свързани с Citrix системата като цяло.

Цитрикс представлява десктоп виртуализация, която позволява на потребителите да имат достъп до определени приложения, които са инсталирани на централизиран сървър, вместо на техните компютри.
Така ако user A трябва да използва приложение от сорта на Microsoft Office или каквото и да е др., той трябва само да отвори Citrix конзолата и ще му се зареди Desktop с всичките нужните програми, който са инсталирани на сървъра.

Цитрикс компанията стартира през 1989 в Тексас и неин създател е Ед Якобучи, който е бивш служител на IBM. Името идва от първоначалното название Citrus+Linux = Citrix
Понеже Windows става по-популярна, Якобучи решава да изгради системата върху Windows платформата. Ситрикс има поддръжка за всякакви устройства и операционни системи. Както повечето компании и тя променя през годините много пъти името си като първите имена са били:
  1. MuliView
  2. WinFrame
  3. MetaFrame
  4. Presentation Server
  5. XenApp
Логване:


 Приложения:


 
 
 
VDI и Terminal Server:
  • VDI (Virtual Desktop Infrastructure): повече инфо тук
  • Terminal server цък тук
Разликата между 2-те е че някои приложения не работят на VDI, а други на ТС.
Също така на Терминалния сървър не можем да определяме и задаваме колко памет може да използва даден потребител.
При VDI самият хост (сървър) може да има 64GB памет и така на виртуалните машини, които се намират на него може да се разпредели паметта(потребител А да има 4ГБ, а потребител Б да има 2ГБ памет), докато при ТС ако сървъра е натоварен с много потребители, трябва да изпратите съобщение на даден юзър, който да се log off-не от профила и пак да влезне като при този Login процес, той ще бъде препратен към сървър, който е по-малко натоварен.
 
ICA протоколът, с който работи Цитрикс е много лек и използва TCP за пренос на данните си.
 

IMA Independent Management Architecture

Представлява протокол чрез който се осъществява връзката между отделните сървъри и се инсталира по подразбиране на всеки сървър. Това е протокол, който  изпраща съобщения пред порт TCP 2512
 
Дата колекторите представляват сървъри в дадена ферма(ферма са много сървъри свързани помежду си), на които потребителите нямат права да се логват, а тяхната роля е да следят, кой сървър е по-малко натоварен и да препращат потребителите съответно към по-малко натоварените сървъри.

Протоколите в Citrix XenApp

 Полезни сайтове:

www.citrix.com/MyCitrix

Няма коментари:

Публикуване на коментар