Преводач

10/13/2015

Volume Shadow Copy Service/VSS

В този пост ще се опитам да ви запозная с VSS сервиза и неговите възможности.

Прикачването на файлове не работи в момента и затова няма да мога да кача снимки!!!
Volume shadow copy service е услуга, която работи постоянно и е интегрирана за първи път в Windows server 2003. По времето на Windows XP, няма опция за Restore point от гледна точка на сървърите, вместо това се прави Back up. Също се използва в XP на клиентски или потребителски компютри. Предполагам се е налагало на повечето от вас да връщат системата си в състояние в която е работила с помощта на System restorе points. Избирате си предна точка от календара и връщате системата си в състояние в което е била на дадения ден. На мен лично ми се е случвало след инсталиране на грешен драйвър или "омазване" на Windows-а, да я върна в момент, когато е работила добре преди тази случка. Обикновенно тези restore points се правят ръчно или автоматично от Windows след промени по операционната система.
Един от големите проблеми при Windows 2003 е когато се прави Back up.
Ако имаме отворени файлове и по това време се опитваме да направим back up, няма да можем защото се използват от операционната система. Предполагам ви се е случвало да се опитате да изтриете файл, дали ще е Word или да преместите песен, която в момента свири във вашия Winamp в друга папка и ви изскача прозорец, които ви казва, че файлът се ползва от дадена програма в момента. Идеята е че операционната система защитава отворени и файлове, които се използват в момента/ Windows files protection system/.


Snapshot прави един вид снимка на регистрите докато са в рамтта. Това моменто състояние се запаметява в Volume system information папката, която е скрита.

В Windows 2003, Microsoft вече предлагат VSS като услуга.
VSS позволява дори когато имаме отворени файлове да се направи "снимка/snapshot" на дадения файл за няколко милисекунди и да се запамети на хард диска моментното състояние на файла. Промените, които са направени след това няма да са отразени в този файл и ако се направи бекъп на него, няма да ги има.

VSS позволява да се направи бекъп само на направените промени по даден файл като по този начин спестява много място. Да вземем следния пример:

Работим по Word документ, който всеки ден променяме нещо по него. Дали ще е логото, дали ще е текста, промените се отразяват само на тези малки корекции и не е нужно да се прави запис всеки ден на целия документ, a само на въпросните корекци. Това се нарича block level changes. По този начин можем да направим много точки за restore points като използваме много малко място на хард диска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар